01.07.2019r Warsztaty zdrowego żywienia (V zajęcia)

Dnia 01.07.2019r odbyły się kolejne (V) warsztaty zdrowego żywienia.

Na poprzednich zajęciach omawialiśmy:

• Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka – na tych zajęciach rozmawialiśmy o wydatkach energetycznych człowieka, bilansie energii, roli aktywności fizycznej, ustalaniu zapotrzebowania na energie, itp.
  • Rola węglowodanów w żywieniu człowieka – na tym spotkaniu mówiliśmy o metabolizmie węglowodanów, znaczeniu błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka, diecie bogatoresztkowej, itp.
  • Rola białka w żywieniu człowieka- na tym spotkaniu rozmawialiśmy o metabolizmie białka, źródłach pokarmowych białka, kontrowersjach niedostatecznego i nadmiernego spożywania białka.
  • Rola tłuszczów z diecie – na tym spotkaniu rozmawialiśmy o metabolizmie tłuszczów, źródłach pokarmowych tłuszczu, konsekwencjach niedostatecznego i nadmiernego spożycia tłuszczu.
  • Jak walczyć z negatywnym schematem żywienia?
  • Skutki nieprawidłowo stosowanej diety

Podczas zajęć 01.07.2019r prowadząca omawiała temat roli witamin w życiu człowieka.

Łacińskie słowo „vita”, będące częścią składową wyrazu witamina, oznacza „życie” i świetnie oddaje rolę witamin w naszym organizmie. Choć niepozorne i na ogół potrzebne nam w małych ilościach, to jednak niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego naszego ciała. Warto zatem wiedzieć jakie witaminy wykorzystujemy każdego dnia i w jakich produktach możemy je znaleźć. Świadome kształtowanie diety tak, aby obfitowała w najważniejsze witaminy to recepta nie tylko na długotrwałe zdrowie, ale także na dobre samopoczucie.

Serdecznie zapraszamy na kolejne  warsztaty zdrowego żywienia, które odbędą się 15.07.2019r, godz. 16.00-18.00 w Krakowie, ul. Drożdżowa 2. Zapisy są prowadzone pod numerem telefonu 667248065, e -mail: e.zytynskachwast@interia.pl.

Serdecznie zapraszam

Elżbieta  Żytyńska-Chwast