03.06.2019r Gry stolikowe (zajęcia IV)

Dnia 03.06.2019r w Centrum Aktywności Seniorów Geriatrics, ul. Drożdżowa 2 w Krakowie odbyły się czwarte zajęcia –gry stolikowe.

W ramach zajęć zostały omówione zasady gry w boule. Prowadzący poinformował seniorów o możliwości uczestnictwa w turnieju boule i molkky.

Gra boule popularna jest we Francji (znana pod nazwą pétanque, petanka) , jednak  powoli dociera również do naszego kraju. Rozgrywka na pierwszy rzut oka może wydać się niezwykle prosta, w rzeczywistości wymaga jednak wyczucia i doskonałej precyzji. Celem rozgrywki jest: trafienie metalowymi kulami możliwe najbliżej świnki, czyli kuli-celu.

Historia gry w Boule sięga czasów antycznych, kiedy to grano kamieniami. Dopiero po pewnym czasie ich miejsce zajęły drewniane kulki. Na początku zagrywali się w nie Grecy, później zwyczaj ten przejęli Rzymianie. W obecnym kształcie gra rozwijana jest od początku XX wieku. Mniej więcej od 1930 roku zaczęto używać wyłącznie kul stalowych. Pierwsze turnieje międzynarodowe były rozgrywane od 1959 roku.

Boule to obecnie sport nieolimpijski, który jednak rozgrywany jest w ramach tak zwanych World Games. Przyjmuje się, że we Francji liczba licencjonowanych graczy rozwijających się w tej dyscyplinie przekracza granicę 500 tysięcy.

Petanka jest również bardzo popularna w Hiszpanii, Belgii, Niemczech, Kanadzie i Maroko. Ludzi rzucających zestawem kul spotkać można także w Polsce – szacuje się, że w naszym kraju liczba licencjonowanych graczy przekracza tysiąc, natomiast osób rekreacyjnie uprawiających ten sport jest nawet kilkanaście tysięcy.

Na czym polega i w co należy się zaopatrzyć, by stać się pełnoprawnym graczem?

Boisko. Jest nazywane bulotronem. Mowa o utwardzonym, pozbawionym trawy placu, który ma około 4 metrów szerokości i 15 metrów długości. Podane wymiary dotyczą gry turniejowej.

Cel. Każdy gracz posiada metalowe kule, zwane bulami, których średnica wynosi od 70,5 do maksymalnie 80 mm. Ich zadaniem jest trafić z wyznaczonego miejsca jak najbliżej niewielkiej (średnica 30 mm) kulki drewnianej, która określana jest mianem cochonet (prosiaczek lub świnka). Jeśli nasze kule na koniec gry znajdą się najbliżej celu, otrzymujemy najwięcej punktów. Podczas rozgrywki możliwe jest wybijanie bil przeciwników.

Składy. W zależności od przyjętej rozgrywki, mogą być one dobierane na trzy różne sposoby. W przypadku gry singlowej, naprzeciwko siebie staje dwóch graczy, każdy z nich dysponuje trzema metalowymi bilami. W dubletach jedna drużyna liczy dwóch graczy – posiadają oni po trzy kule. W petankę grać można także w składach 3 na 3. W takiej rozgrywce gracze dysponują dwoma kulami.

Gra. Jest dzielona na partie, które składają się z kilku rozgrywek. Okres od wyrzucenia cochonet, czyli świnki (odległość do niej musi wynieść co najmniej 6 metrów) do ostatniej buli nazywany jest właśnie rozgrywką. Na koniec podliczane są punkty – otrzymuje je ten gracz, który umieścił swoją bulę najbliżej kuli-celu. Każda kula znajdująca się bliżej świnki niż najlepsza kula przeciwnika jest punktowana. W przypadku gier w trzy- lub dwuosobowych składach, w ramach jednej rozgrywki można otrzymać maksymalnie 6 punktów, natomiast podczas rozgrywek singlowych 3 punkty.

Zwycięzcy rozpoczynają następną rozgrywkę. Partia kończy się wtedy, gdy jedna drużyna (lub gracz) zbierze łącznie 13 punktów. Ze względu na zasady gry, możemy skupić się albo na umieszczaniu swoich kul jak najbliżej świnki albo na wybijaniu kul przeciwnika.

Rodzaje gier. Rozgrywki są zróżnicowane nie tylko pod względem liczebności drużyn, ale również wielkości używanych kul. W grach standardowych, metalowe bile mogą mieć średnicę od 70,5 do 80 milimetrów, jednak istnieje również odmiana gry (bule-lyonnaise), która dopuszcza kule o średnicy od 90 do nawet 110 milimetrów. Popularna jest również odmiana, która skupia się wyłącznie na wybijaniu bil przeciwnika.

Jak widać, zasady gry są bardzo proste. Wziąć w niej udział może więc każdy, kto jest w stanie unieść i rzucić metalową kulę. Najważniejsza w rozgrywce wydaje się być precyzja rzutu, a także przyjęta strategia, która sprawi, że nasze bile znajdą się bliżej celu.

Oczywiście znaczenie mają również same bule, czyli omawianej, metalowe kule. Ich ciężar najczęściej wynosi od 0,65 do maksymalnie 0,8 kg. Sprzedawane są one w zestawach składających się zazwyczaj z sześciu kul do rzutu, jednej kulki drewnianej lub plastikowej (świnka) oraz specjalnej miarki, która pozwala na odmierzenie boiska i określenie odległości od miejsca rzutu do celu. Ze względów na zasady, Boule to bardzo bezpieczna gra. Metalowe kule stanowią zagrożenie wyłącznie w przypadku ich nieprawidłowego wykorzystania. Wszystko to sprawia, że coraz częściej można spotkać się w parkach czy skwerach.

Petanka stanowi doskonały sposób na relaks dla każdego seniora– nie wymaga bowiem dodatkowego przygotowania ani specjalistycznych umiejętności.

W dalszej części zajęć seniorzy grali w gry planszowe, wspólnie się integrowali i miło spędzali czas na rozmowie.

Zapraszamy seniorów z CAS Geriatrics na kolejne zajęcia- gry stolikowe, które odbędą się 10.06.2019 r. przy ul. Drożdżowej 2 w Krakowie, godz. 18.00 – 20. 00. Zapisy na zajęcia są prowadzone codziennie w Kawiarence seniora czynnej od poniedziałku do piątku w godzinach 15.30 – 20.30, tel. 798921638, 667248065 oraz e-mail: e.zytynskachwast@interia.pl.

Serdecznie zapraszam!