05.06.2019r Warsztaty nauki o Ziemi i jej dziejach (III zajęcia)

Dnia 05.06.2019r. w ramach CAS Geriatrics w Muzeum Geologicznym w Krakowie, ul. Senacka 3 odbyły się trzecie warsztaty nauki o Ziemi i jej dziejach.

Podczas warsztatów geolog dr Agata Jarzynka prezentuje różne kamienie, pokazując odległą historię naszej planety. Amonity, liliowce, małże, benetyty, meteoryty są źródłem zaszyfrowanej informacji. Dzięki odciskom zachowanym w wapieniu litograficznym możemy się dowiedzieć, jak wyglądały ważki i inne owady, które żyły miliony lat temu.

Geologia to jedna z nauk o Ziemi, zajmuje się jej budową, własnościami i historią oraz procesami zachodzącymi w jej wnętrzu i na jej powierzchni. W szerszym znaczeniu geologia dotyczy również innych planet skalistych. Tak więc zajmuje się poznawaniem Ziemi, jak i jej najbliższego otoczenia.

Za inicjatora współczesnej geologii uważany jest James Hutton. Żyjący w XVIII wieku szkocki geolog zauważył jako pierwszy cykliczną naturę procesów geologicznych. W swoim dziele Theory of the Earth sformułował zasadę aktualizmu, która mówi, że „teraźniejszość jest kluczem do przeszłości”. Żeby zrozumieć przeszłość naszej planety, trzeba obserwować teraźniejsze procesy. Czas przeszły geolodzy mierzą w milionach albo miliardach lat.

Zapraszamy seniorów z CAS Geriatrics na kolejne warsztaty, które odbędą się 19.06.2019 r. w Muzeum Geologicznym w Krakowie, ul. Senacka 3, godz. 16.00 – 18. 00. Zapisy na warsztaty są prowadzone codziennie w Kawiarence seniora czynnej od poniedziałku do piątku w godzinach 15.30 – 20.30, tel. 798921638, 667248065 oraz e-mail: e.zytynskachwast@interia.pl.

Serdecznie zapraszam.