06.06.2019 Zajęcia ogólno-ruchowe nordic walking (zajęcia VI)

Dnia 06.06.2019 w ramach Centrum Aktywności Seniorów Geriatrics, ul. Drożdżowa 2  w Krakowie odbyły się szóste zajęcia ogólno-ruchowe (noridc walking).

Celem zajęć było maszerowania z użyciem kijów do nordic-walking w kierunku wzmocnienia mięśni. Zajęcia rozpoczęły się  od rozgrzewki całego ciała ze szczególnym uwzględnieniem rozgrzania i wzmocnienia mięśni grzbietu. Zajęcia przygotowują organizm do podjęcia zwiększonego wysiłku fizycznego oraz zmniejszenie ryzyka kontuzji. Ze względu na znaczny udział mięśni i stawów podczas marszu z kijami, ćwiczenia rozgrzewające angażują całe ciało.

Prawidłowo wykonana rozgrzewka nie tylko przygotowuje organizm do wzrostu tempa metabolizmu, ale przede wszystkim wpływa na zwiększenie:

– elastyczności mięśni i ścięgien,

– prędkości skracania i relaksacji mięśni,

– przepływu krwi przez tkanki oraz transportu tlenu do mięśni,

– wydzielania płynu stawowego zmniejszającego tarcie pomiędzy powierzchniami chrząstek stawowych.

Następnie odbył się marsz z kijami przez osiedle Bieżanów-Prokocim. Na zakończenie zostały przeprowadzone ćwiczenia z rozciągania.

Maszerowanie z kijami poprawia i utrzymuje w dobrej kondycji układ oddechowy i krwionośny. Zmniejsza bóle w okolicach szyi i ramion oraz zmniejsza obciążenie stawów kolanowych.

Zapraszam seniorów do CAS Geriatrics, ul. Drożdżowa 2, na kolejne zajęcia ogólno-ruchowe dnia 13.06.2019r, godz. 16.00-17.00. Zapisy na  warsztaty są prowadzone codziennie w Kawiarence Seniora czynnej od poniedziałku do piątku, w godzinach 15.30-20.30, tel. 798921638, 667248065 oraz e-mail: e.zytynskachwast@interia.pl.

Serdecznie zapraszam!