09.06.2019r Niedziela w Willi Decjusza – spotkanie „Miasto z Historią” oraz na Zamku w Przegorzałach.

Dnia 09.06.2019r seniorzy CAS Geriatrics uczestniczyli w pikniku rodzinnym organizowanym przez Instytut Kultury Willa Decjusza. Tegoroczna impreza odbyła się pod tytułem „Miasto z historią”, któremu poświęcone zostaną liczne zabawy edukacyjne.  Na pikniku można było odwiedzić różne stanowiska o charakterze warsztatów, gier i konkursów, najmłodsi mogli zdobyć ciekawe informacje z różnych obszarów nawiązujących do głównego tematu oraz do historycznego charakteru miejsca. Organizatorzy wraz z partnerami przygotowali różnorodne atrakcje, jak np. wspólne tworzenie słownika polsko-angielsko-arabskiego o tematyce miejskiej wraz z syryjskimi artystkami: Kholoud Charaf – pisarką oraz Reem Yassouf – graficzką i ilustratorką. Podczas pikniku odbył się również plener rysunkowy prowadzony pod kierunkiem krakowskiej malarki Beaty Zuba, zatytułowany „Szkice z miasta”. Wśród edukacyjnych stanowisk były miejsca typowe dla funkcjonowania miasta, jak: poczta, gdzie można było wysłać pocztówkę z pozdrowieniami z Willi Decjusza czy mennica, w której można było stworzyć replikę dukata wybijanego za czasów Justusa Decjusza. Wśród zieleni miejskiej odbywały się muzyczne aktywności i warsztaty budowania instrumentów. Niedzielny piknik był również okazją do zwiedzania zabytkowej Willi Decjusza z przewodnikiem. W specjalnym programie muzycznym z piosenkami o Paryżu i innych francuskich miastach wystąpią Mateusz Gurgul (akordeon) oraz François Martineau (wokal i gitara).

Ważnym punktem wydarzenia było rozdanie dyplomów dla Ambasadorów 15. Światowego Kongresu Organizacji Miast Światowego Dziedzictwa.

Seniorzy CAS Geriatrics z Willi Decjusza udali się na wspaniała kawę i lody do pobliskiego Zamku w Przegorzałach. Zamek został wybudowany w czasie II wojny światowej. Jest to jedno z niewielu dzieł architektury III Rzeszy w Krakowie. Obecnie mieści dwie instytucje Uniwersytetu Jagiellońskiego. Zamek sąsiaduje z nieco starszą Willą Baszta – półokrągłą budowlą w kształcie baszty, wzniesioną pod koniec lat 20. XX wieku, jako dom własny, przez Adolfa Szyszko-Bohusza, a zainspirowaną prawdopodobnie rotundą św. Feliksa i Adaukta.

Zarząd Fundacji Geriatrics serdecznie zaprasza wszystkich seniorów do wspólnego spędzania czasu w Kawiarence Seniora w CAS Geriatrics w Krakowie, ul. Drożdżowa 2, wspólnych imprez integracyjnych i wycieczek. Informacje na temat bieżących wydarzeń można uzyskać pod numerem telefonu: 667248065.