10.06.2019r, 17.06.2019r Gry stolikowe (zajęcia V, VI)

Dnia 10.06.2019r, 17.06.2019 w Centrum Aktywności Seniorów Geriatrics, ul. Drożdżowa 2 w Krakowie odbyły się V, VI zajęcia –gry stolikowe.

Podczas zajęć seniorzy uczyli się zasad gry w szachy, Taboo.

Gra Taboo jest grą towarzyską- grą słowną, rozwija kreatywność i cieszy się dużą popularnością wśród miłośników gier planszowych.

Co ją wyróżnia grę Taboo?

• Proste zasady, które łatwo przyswoić, ale ich przestrzeganie to prawdziwe wyzwanie.
  • Gra zmusza do główkowania, szukania skojarzeń i synonimów, co rozwija kreatywność i wyobraźnię.
  • To gra zespołowa dla co najmniej czterech osób. Uczy pracy w grupie i działania na korzyść drużyny.
  • Taboo jest dostępne w różnych edycjach (podstawowej, dla dzieci i wyłącznie dla dorosłych).

Jak grać w grę Taboo?

Gra w Taboo jest wyzwaniem, ale nie dlatego, że zasady są skomplikowane, ale wyłącznie dlatego, że same hasła do odgadywania oraz umiejętność opowiadania o nich bez użycia zakazanych słów jest dużym wyzwaniem. Zasad gry są proste:

• To gra dla przynajmniej czterech graczy. Gracze dzielą się na drużyny.
  • W każdej turze jedna osoba z drużyny ma za zadanie nakierować pozostałych członków zespołu na hasło, które jest do odgadnięcia.
  • Nad poprawnością realizacji zadania czuwa drużyna przeciwników, która ma wgląd w bieżącą kartę i w razie potrzeby, gdyby gracz użył zakazanego słowa, może użyć brzęczka.
  • Jedna tura trwa 60 sekund, a czas odmierza się klepsydrą. Odgadnięte hasło to punkt dla drużyny.
  • Wgrywa ta drużyna, która zgromadzi więcej punktów.

Zapraszamy seniorów z CAS Geriatrics na kolejne zajęcia- gry stolikowe, które odbędą się 24.06.2019 r. przy ul. Drożdżowej 2 w Krakowie, godz. 18.00 – 20. 00. Zapisy na zajęcia są prowadzone codziennie w Kawiarence seniora czynnej od poniedziałku do piątku w godzinach 15.30 – 20.30, tel. 798921638, 667248065 oraz e-mail: e.zytynskachwast@interia.pl.

Serdecznie zapraszam

Elżbieta  Żytyńska-Chwast