15.04.2019 -Warsztaty zdrowego żywienia

Dnia 15.04.2019r w Centrum Aktywności Seniorów Geriatrics, ul. Drożdżowa 2 w Krakowie odbyły się pierwsze warsztaty zdrowego żywienia.

Warsztaty są współfinansowane ze środków Miasta Krakowa.

Na warsztatach zdrowego żywienia doświadczony psycholog/psychogeriatra przedstawia kompleksowe reguły zdrowego żywienia osób starszych. Seniorzy na bieżąco wymieniają się informacjami na temat zdrowych, smacznych i prostych przepisów, które można wypróbować w warunkach domowych. Psychogeriatra na bieżąco stara się rozwiać wątpliwości uczestników warsztatów dotyczące zdrowego żywienia.

Pierwsze spotkanie w ramach warsztatów zdrowego żywienia miało uroczysty charakter, ponieważ na warsztacie swoje własne wyroby masarskie prezentował senior Marcin Chwast. Mieliśmy możliwość nie tylko nabyć teoretyczną wiedzę, ale również w czasie przerwy kawowej, mogliśmy degustować smaczną kiełbasę, salceson, kaszankę, boczek, itp. Wyroby masarskie Marcina Chwast były wykonane w sposób domowy, z użyciem wyłącznie naturalnych składników.

Jesteś tym co jemy – w tym powiedzeniu tkwi więcej prawdy niż nam się wydaje. Lekceważenie konieczności zdrowego odżywiania skutkuje wieloma problemami zdrowotnymi do których należą m.in. nadwaga, choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, choroby serca, cukrzyca, dna moczanowa, choroby autoimmunologiczne, choroby układu pokarmowego, takie jak choćby wrzody żołądka i dwunastnicy oraz cały wachlarz chorób nowotworowych. Bez względu na to, czy należymy do osób cierpiących na którąś z tych dolegliwości, lub wykryto u Nas inną chorobę dietozależną, czy też chcemy po prostu dbać o swoje zdrowie, powinieneś znać przynajmniej ogólne zasady zdrowego odżywiania i stąd zapraszamy seniorów do CAS Geriatrics, ul. Drożdżowa 2, na kolejne warsztaty zdrowego żywienia, dnia 29.04.2019r, godz. 16.00-18.00.

Warsztaty zdrowego żywienia  to nie tylko wzajemna edukacja, to również możliwość spędzenia miło czasu w gronie innych seniorów, przy kawie i ciastku.

Warsztaty są bezpłatne, przeznaczone są dla maksymalnie 12 osób, zamieszkałych w Krakowie. Warsztaty odbywać będą się dwa razy w miesiącu w pracowni warsztatowej CAS Geriatrics, ul. Drożdżowa 2 w Krakowie.

Zapisy na kolejne warsztaty zdrowego żywienia , które odbędą się w Krakowie, ul. Drożdżowa 2, dnia 29.04.219r, w godzinach 16.00-18.00, są prowadzone codziennie w Kawiarence Seniora czynnej od poniedziałku do piątku, w godzinach 15.30-20.30, tel. 798921638, 667248065 oraz e-mail: e.zytynskachwast@interia.pl.

1.15.04.2019 warsztaty zdrowego żywienia -notatka

2.15.04.2019 Warsztat zdrowego żywienia-prezentacja