15.05.2019r Warsztaty malarskie -grupa podstawowa A1

Dnia 15.05.2019 r w Centrum Aktywności Seniora Geriatrics, przy ul. Drożdżowej 2 w Krakowie odbyły się pierwsze warsztaty malarskie (grupa podstawowa A1).

Podczas warsztatów z malarstwa seniorzy uczą się praktycznych podstaw rysunku – formy wstępnej realizacji koncepcji artystycznej, technik malarstwa olejnego – potrzebnych do wykonania dzieła, a także poznają niezbędny zakres teorii związanej z powyższymi. Pierwsze zajęcia rozpoczęły się prezentacją wprowadzającą w temat rysunku.

Rysunek jest dziedziną sztuk pięknych, która leży u podstaw malarstwa, rzeźby, grafiki, architektury i rzemiosła artystycznego. Sam może być tez techniką, w której wykonano dzieło. Rysowanie ma więcej wspólnego z nauka postrzegania, niż z nabywaniem zdolności manualnych. Rysunek może być bardziej precyzyjny i zawierać więcej informacji niż fotografia, stanowi również fazę wstępną przy opracowywaniu dzieła – zarówno pod postacią szkicu jak i studium. Narzędziem rysunkowym może być wszystko, co pozostawia ślad na płaszczyźnie.

Podczas warsztatów seniorzy zostali zapoznani z materiałami i mediami rysunkowymi, a także ze strukturą kreski/plamy otrzymywanej przy użyciu wybranych narzędzi. Omówione zostały sposoby trzymania przyborów rysunkowych, oraz pierwsze kroki, które należy podjąć rozpoczynając rysowanie. Zaprezentowane zostały techniki modelowania obiektu jak również rodzaje rysunku – linearny, w którym środkiem ekspresji zamiast głębi koloru jest kreska, i walorowy, który opiera się głównie na światłocieniu.

Po prezentacji seniorzy zostali poproszeni o wybór dowolnego przedmiotu na sali i próbę narysowania go wybranym przez siebie narzędziem. W związku z tym, że wszystkie formy bazują na prostych kształtach wybrany przedmiot był sprowadzany do jak najprostszej figury, by następnie idąc od ogółu do szczegółu dodawać detale. Reszta zajęć upłynęła na indywidualnych korektach i objaśnianiu, jak rozwiązać problemy związane z konstrukcją, na które seniorzy natknęli się rysując.

Warsztaty malarskie to świetny sposób na rozwinięcie zdolności manualnych i poszerzenie wiedzy. To także możliwość spędzenia czasu w gronie innych seniorów.

Warsztaty są bezpłatne. Udział wziąć może maksymalnie 12 osób, w wieku 60+, zamieszkałych na terenie Krakowa.  Zapraszamy na kolejne warsztaty malarstwa, które odbędą się w CAS Geriatrics przy ul. Drożdżowej 2 w Krakowie, dnia 29.05.2019r w godzinach 17.30 – 19.30. Zapisy na  warsztaty są prowadzone codziennie w Kawiarence Seniora czynnej od poniedziałku do piątku w godzinach 15.30 – 20.30, telefon: 798 921 638 lub 667 248 065 oraz e-mail: e.zytynskachwast@interia.pl.

1.15.05.2019 Warsztaty Malarskie -prezentacja (zajęcia 1)

Serdecznie zapraszam