16.04.2019r Trening pamięci

Dnia 16.04.2019r w Centrum Aktywności Seniorów Geriatrics, ul. Drożdżowa 2
w Krakowie odbył się pierwszy trening pamięci.

Treningi pamięci są współfinansowane ze środków

Miasta Krakowa.

Badania naukowe oraz obserwacja funkcjonowania ludzi nie pozostawiają wątpliwości – mózg potrzebuje treningu, aby utrzymać się w dobrej kondycji. Mózg działa podobnie jak mięśnie i ciało. Jeśli systematycznie pobudzamy go do wysiłku, pracuje sprawnie i cieszy się dobrą kondycją. W CAS Geriatrics  trening pamięci jest prowadzony przez doświadczonego psychologa/ psychogeriatrę .

Pierwsze spotkanie w ramach treningu pamięci rozpoczęło się od wzajemnego poznania uczestników oraz zapoznania z ich zasobami i potrzebami. Aby przybliżyć uczestnikom wiedzę na temat funkcjonowania organizmu człowieka i zapamiętywania oraz odtwarzania informacji z pamięci trenerka zaproponowała zapoznanie się z tematem poprzez obejrzenie i wysłuchanie multimedialnej prelekcji „Poznanie i stosowanie zasad pamięciowych – wiedza o pamięci i jej funkcjonowaniu”.

Kolejnym punktem treningu była „ Gimnastyka mózgu”, czyli ćwiczenia fizyczne pomagające   w lepszym funkcjonowaniu pamięci. Po ich zakończeniu uczestnicy rozpoczęli ćwiczenia w zapamiętywaniu określonego materiału (werbalnego, obrazowego).

Trening pamięci to czas kiedy możemy poznać tajemnice funkcjonowania naszego mózgu, mamy okazję zmierzyć się z wyzwaniami w czasie ćwiczeń oraz zadbać o swoją kondycję w obszarze pamięci.

Zapraszamy seniorów do CAS Geriatrics, ul. Drożdżowa 2, na kolejny trening , dnia 23.04.2019r, godz. 17.00-19.00. Treningi są bezpłatne, skierowane są do maksymalnie 12 osób, zamieszkałych w Krakowie.

Zapisy na kolejny trening pamięci , który odbędzie się w Krakowie, ul. Drożdżowa 2, dnia 23.04.219r, w godzinach 17.00-19.00, są prowadzone codziennie w Kawiarence Seniora czynnej od poniedziałku do piątku, w godzinach 15.30-20.30, tel. 798921638, 667248065 oraz e-mail: e.zytynskachwast@interia.pl.

1.Notatka prowadzącego trening pamięci -1

Serdecznie zapraszam