18.04.2019r Zakończenie treningu pamięci

Dnia 18.04.2019r zakończył się pierwszy trening pamięci prowadzony od kilku miesięcy przez dr Andrzeja Mirskiego. W 30 godzinnym treningu pamięci łącznie wzięło udział ponad 20 osób, w tym również osoby niepełnosprawne.

Celem treningu było poprawienie sprawności umysłowej osób 50+.

Trening pamięci był współfinansowany ze środków Fundacji PZU.

Dzisiaj już wiemy, że im jesteśmy starsi, tym gorzej funkcjonuje poziom epizodyczny naszej pamięci. Słabnie pamięć tego, co wydarzyło się wczoraj, tydzień temu, pamiętanie miejsc, spotkań i tych wszystkich drobiazgów, które są związane z życiem codziennym. Zacierają się pojedyncze, epizodyczne fakty z życia. Wspomnienia z dzieciństwa, młodości tracą ostrość i blakną. To wszystko co, stanowi o historii, tożsamości każdego człowieka z wiekiem staje się zagrożone.

Aby trening pamięci był skuteczny należy go jak najczęściej wykonywać. Zarząd Fundacji Geriatrics ma nadzieje, że materiały, które otrzymali seniorzy podczas treningu pamięci będą również wykorzystywane przez uczestników po jego zakończeniu  w warunkach domowych.