19.04.2019r WARSZTAT ROZWOJU OSOBISTEGO DLA OSÓB W PÓŹNEJ DOROSŁOŚCI – „CZŁOWIEK I CZAS”

Dnia 19.04.2019r w Centrum Aktywności Seniorów Geriatrics, ul. Drożdżowa 2
w Krakowie odbył się pierwszy warsztat rozwoju osobistego dla osób w późnej dorosłości – „Człowiek i czas”.
Treningi pamięci są współfinansowane ze środków Miasta Krakowa.

Celem warsztatu jest: stymulacja rozwoju osobistego osób w późnej dorosłości dzięki kształtowaniu zrównoważonej perspektywy czasowej, rozwijaniu pozytywnego nastawienia wobec czasu własnego życia oraz wsparcie w pozytywnym rozstrzyganiu kryzysu: integralność – rozpacz. Każdy z poszczególnych etapów „mentalnej podróży w czasie” prowadzony będzie w oparciu o pięć najważniejszych obszarów życia jednostki ( społeczny, fizyczny, materialny, psychiczny, duchowy).

Praca nad przeszłością ma na celu przywołanie wspomnień o różnym natężeniu emocjonalnym, budowanie pozytywnego nastawienia do własnej przeszłości, refleksja oraz jej ponowna interpretacja. Praca w obrębie teraźniejszości ma służyć poszerzeniu świadomości czasu własnego życia, zdobycie umiejętności bycia „tu i teraz”, dostrzeżenie uroków obecnego życia oraz możliwości pomimo ograniczeń, odnajdywanie dobrych stron. Refleksja nad przyszłością to przede wszystkim jej planowanie i projektowanie, poszerzenie perspektywy czasowej oraz namysł nad przyszłością transcendentalną.

Plan warsztatów

1.      Zajęcia wprowadzające Mini wykład wprowadzający, ankieta wstępna, kontrakt, zaprezentowanie techniki przewodniej – dziennika podróży ( 19.04.2019)
2.      Przygotowanie do podróży Ćwiczenie „poznajemy się”, mini wykład, ćwiczenie integracyjne. Ukierunkowanie uwagi na pozytywne aspekty życia na emeryturze, integracja grupy („kapelusze – życie na emeryturze”) (26.04.2019)
3.      Podróż do przeszłości Znaczenie przeszłości w życiu osób starszych, przeszłość a ruminacje, definiowanie przeszłości, „medalion”, zadanie domowe – zdjęcia z przeszłości (24.05.2019)