19.06.2019r Warsztaty nauki o Ziemi i jej dziejach (IV zajęcia)

Dnia 19.06.2019r. w ramach CAS Geriatrics w Muzeum Geologicznym w Krakowie, ul. Senacka 3 odbyły się czwarte warsztaty nauki o Ziemi i jej dziejach.

Podczas warsztatów geolog dr Agata Jarzynka omówiła temat, pt. „Wielkie wymierania”

Wymieranie z pogranicza permu i triasu (około 250 mln lat temu) było najtragiczniejszym wydarzeniem tego typu w dziejach Ziemi. Niestety, jego przyczyny wciąż pozostają niejasne.

Trudności z jednoznacznym wskazaniem winnego bądź winnych wynikają po części z tego, że nadal nie znamy wielu faktów związanych z wymieraniem. Do tej pory nie ustalono, czy katastrofa była jednorazowym wydarzeniem, czy też składała się z kilku (ilu?) oddzielnych epizodów. Trudno stwierdzić, z którymi z tych potencjalnych wydarzeń miało związek wyginięcie konkretnej grupy zwierząt. I wreszcie, miliony lat, które upłynęły od tego wydarzenia, skutecznie zatarły zapis kopalny, niszcząc wiele dowodów mogących jednoznacznie wskazać winowajcę.

Zapraszamy seniorów z CAS Geriatrics na kolejne warsztaty, które odbędą się 17.07.2019 r. w Muzeum Geologicznym w Krakowie, ul. Senacka 3, godz. 16.00 – 18. 00. Zapisy na warsztaty są prowadzone codziennie w Kawiarence seniora czynnej od poniedziałku do piątku w godzinach 15.30 – 20.30, tel. 798921638, 667248065 oraz e-mail: e.zytynskachwast@interia.pl.

Serdecznie zapraszam