21.09.2019r Otwarcie „Ogrodu Geriatrics” w Krakowie

Kochani Nasze marzenia się urealniły!

Fundacja Geriatrics i jej członkowie- seniorzy, sympatycy, mają dzięki życzliwości Pana Piotra własny ogród, który nazwaliśmy „Ogród Geriatrics”.

„Ogród Geriatrics” jest to nowy projekt Fundacji Geriatrics.

Do tego projektu seniorzy przygotowywali się przez rok czasu. Wspólnie z Zarządem Fundacji Geriatrics zastanawialiśmy się gdzie powinien postać „Ogród Geriatrics”, jak powinien wyglądać, aby mogły z niego korzystać osoby niepełnosprawne, jakie powinien mieć wyposażenie, jaką powinien spełniać główna rolę, itp. Jedną z ważniejszych kwestii było to, że „Ogród Geriatrics” musiał się znajdować blisko pracowni warsztatowej Fundacji Geriatrics, blisko przystanku autobusowego, aby seniorzy mogli swobodnie samodzielnie dojeżdżać na ogród i uprawiać go w dogodnym dla siebie czasie.

W miesiącu wrześniu 2019r nasze marzenia się urealniły. Znaleźliśmy miejsce, gdzie mógł powstać „Ogród Geriatrics”, nawiązaliśmy kontakt z Panem Piotrem, który poparł nasz projekt i zakupiliśmy od niego 3 -arową działkę. Pan Piotr zdecydował się darować Fundacji Geriatrics wiele narzędzi ogrodniczych, które są niezbędne w  trakcie różnych prac ogrodniczych.

Od 21.09.2019r seniorzy i sympatycy Fundacji Geriatrics- pasjonaci ogrodnictwa mogą realizować swoje pomysły ogrodnicze w „Ogrodzie Geriatrics”. Seniorzy już dzisiaj mają wiele planów dotyczących „Ogrodu Geriatrics”, np.: zamierzają edukować inne osoby młodsze osoby na temat uprawy różnych roślin, produkcji nalewek, uprawy ziół, itp. Seniorzy chcą stworzyć ogród pełen aromatów i dźwięków.

Już dzisiaj seniorzy planują, że w „Ogrodzie Geriatrics” będą rosły rośliny:

• pachnące, np. heliotrop, tytoń, maciejka, hiacynt, lilia,
  • wydające dźwięki, np. pęcherznicę czy czarnuszkę, których suche nasiona szeleszczą na wietrze),
  • szumiące, np.różne ozdobne trawy ,
  • rośliny o ciekawej fakturze i kształcie liści
  • różne gatunki kwiatów,
  • różne drzewa owocowe (będą one niewysokie, aby wszystkie osoby niepełnosprawne- ogrodnicy, sami mógłi zebrać owoce), itp.

Seniorzy Fundacji Geriatrics wierzą, że jeśli odpowiednio urządzą „Ogród Geriatrics” będzie on działał na nich kojąco i  relaksująco.

O leczniczej roli ogrodów- hortiterapii dla seniorów można przeczytać wiele artykułów.

Hortiterapia to terapia ogrodem, która bazuje na naturalnej potrzebie seniorów do kontaktu z naturą. Może być stosowana w formie czynnej, w postaci uprawiania i pielęgnacji roślin lub biernie – poprzez obserwację.

Hortiterapia ma korzystny wpływ na zdrowie, stan umysłowy i emocjonalny. W literaturze można przeczytać, że ta metoda terapii znalazła swój początek w starożytnym Egipcie, gdzie kapłani i lekarze zalecali spacery po ogrodach. Sam Hipokrates uważał, że przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie.

Natura daje nam poczucie bezpieczeństwa i spokoju, co znacznie ułatwia odzyskanie sił i zdrowia. Warto zwrócić uwagę na teorię „przeciążenia i pobudzenia”, z której wynika, że rośliny wpływają na zachowanie równowagi wewnętrznej i obniżanie pobudzenia, spowodowanego czynnikami współczesnej cywilizacji w postaci hałasu, natłoku informacji i obrazów.

Ponadto, otaczająca nas zieleń doskonale stymuluje wszystkie zmysły. Według naukowców, bakterie zawarte w glebie pobudzają wydzielanie się w organizmie człowieka serotoniny, zwanej także hormonem szczęścia. Substancja ta oddziałuje na procesy trawienne, sen oraz sprawność seksualną. Można więc śmiało powiedzieć, że praca w ogrodzie daje szczęście.

Podczas tego rodzaju terapii seniorzy otwierają się, śmieją i bawią jak małe dzieci. Sami zobaczcie jak seniorzy Fundacji Geriatrics, dnia 21.09.2019r wspólnie integrowali się i relaksowali na uroczystym grillu, otwierającym działalność „Ogrodu Geriatrics”.

Zapraszam Wszystkich sympatyków do śledzenia poczynań prac na naszym ogrodzie.

Zarząd Fundacji Geriatrics serdecznie dziękuję Wszystkim cudownym darczyńcom, wspierającym rzeczowo projekt „Ogród Geriatrics”.

Bez Waszego wsparcia Nasz ogród nie mógłby istnieć.