22.05.2019r Filmowego Klubu Seniora w Kinie Kika w Krakowie (II spotkanie)

Dnia 22.05.2019 r. w Kinie Kika, przy ul. Ignacego Krasickiego 18, 30 – 503 Kraków, odbyło się drugie spotkanie Filmowego Klubu Seniora

Podczas spotkania Filmowego Klubu Seniora zaprezentowany został film w reżyserii Alice Rohrwacher, pt. „Szczęśliwy Lazzaro”. Film opowiada historię mieszkańców wioski Inviolata, gdzie toczy się życie niemalże jak przed wiekami. Nikt nie umie pisać, czytać, dzieci nie chodzą do szkoły, a chłopi odrabiają pańszczyznę. Nikt też, nie buntuje się przeciw opresyjnemu systemowi, w który niewątpliwie mieszkańcy wioski są wplątani. Akcja filmu bardzo płynnie przechodzi od dwudziestego wieku do czasów współczesnych i dzieje się to niemal nie zauważalnie. Informują nas o tym jedynie zdobycze techniki, ponieważ bohaterowie prawie się nie zmieniają. Świadczy to nie wątpliwie o tym, że system również nie ulega zmianie, nie ważne czy jest to feudalizm czy kapitalizm, to wciąż system naznaczony opresją. Reżyserka dostrzega, że to my sami jesteśmy ślepi na własne zniewolenie, pojawia się jednak pytanie czy owo zaślepienie jest dobrowolne?

Tytułowy bohater Lazzaro żyje jakby poza czasem, wyróżnia się spośród pozostałych robotników swoją niebywałą wielkodusznością i bezinteresownością. Na pierwszy rzut oka sprawia on wrażenie naiwnego głupca, lecz jak się okazuje jest kimś znacznie większym. Patrzy na świat nieskażonymi podejrzliwością oczami, oferując swoje otwarte serce każdemu, kto go o to poprosi. Lazzaro staje się uosobieniem ponad ludzkiej siły czy wręcz ucieleśnieniem boskości. Niewątpliwie postać chłopca odsłania przed widzami metafizyczny wymiar filmu, pokazując jak trudno jest zaakceptować bezgraniczne dobro, służbę, oddanie, które nie mieszczą się w żadnej, czysto ludzkiej kategorii. Pojawia się, zatem kolejne kluczowe pytanie o istotę dobra oraz jego ewentualne granice. W „Szczęśliwym Lazzaro” tych odpowiedzi nie znajdziemy, możemy jednak pochylić się nad ważnymi kwestiami związanymi zarówno z problemem nierówności społecznych, ambiwalencją etyczną czy bezradnością wobec rzeczywistości. Wszystko to w atmosferze przepełnionej baśniowym niepokojem i mistycyzmem, który uosabia tytułowy bohater.

Prelekcję filmu poprzedziło krótkie wprowadzenie natomiast po pokazie uczestnicy mieli okazje podzielić się przeżyciami i doświadczeniami dotyczącymi filmu.

Zapraszamy seniorów z CAS Geriatrics na kolejne spotkanie Filmowego Klubu Seniora, które odbędzie się 05.06.2019 r. przy ul. Ignacego Krasickiego 18 w Krakowie, godz. 19.00 – 21. 00. Zapisy na kolejne spotkanie Filmowego Klubu Seniora są prowadzone codziennie w Kawiarence seniora czynnej od poniedziałku do piątku w godzinach 15.30 – 20.30, tel. 798921638, 667248065 oraz e-mail: e.zytynskachwast@interia.pl.

Serdecznie zapraszam!