24.05.2019 Warsztaty rozwoju osobistego (III zajęcia)

Dnia 24.05.2019r. w Centrum Aktywności Seniorów Geriatrics, ul. Drożdżowa 2 w Krakowie odbyły się trzecie warsztaty rozwoju osobistego dla seniorów.

Mentalna podróż w czasie jest czymś charakterystycznym dla człowieka, który ma zdolność do rekonstruowania wydarzeń z przeszłości, skupianiu się na teraźniejszości oraz tworzeniu planów i scenariuszy dotyczących przyszłości. Skutkiem owej umiejętności jest możliwość ponownego przeżycia tego co było lub przygotowanie na to co może nastąpić. Osobom w późnej dorosłości przypisuje się często znaczną koncentracje na tym co przeszłe, a często błędnie, także brak zainteresowania tym co nowe. Jednakże, jak przekonują badacze jest to spora generalizacja, ponieważ seniorzy potrafią tworzyć scenariusze własnego życia. Jednocześnie podkreślają znaczenie przeszłości dla rozwoju tożsamości człowieka oraz myśleniu o swoim życiu jako całości.

Ćwiczenia zaplanowane w ramach pracy nad przeszłością koncentrują się na wzmacnianiu świadomej i pozytywnej przeszłości osobistej. Ich celem jest wydobywanie z pamięci różnych doświadczeń i przyglądanie się im z innej  perspektywy, stwarzając nowe możliwości ich interpretacji, nadawania sensu, znaczeń oraz wykorzystania jako zasobu dla teraźniejszość.

Zajęcia rozpoczęły się od wspólnego przywitania wszystkich członków grupy oraz krótkiego ćwiczenia z użyciem kar Dixit, którego celem było wzmocnienie więzi i poczucia zaufania między uczestnikami zajęć. Kilka słów dotyczących znaczenia przeszłości w życiu osób starszych stanowiło wprowadzenie do ćwiczenia  polegającego na stworzeniu kartki do przyjaciela z przeszłości. Celem zadania był namysł nad przeszłymi doświadczeniami związanymi z relacją z bliska osobom oraz ponowna ich interpretacja (pytania: co było trudnością w napisaniu kartki? Jakie emocje temu towarzyszyły? Co było dobre? Za co jesteś wdzięczny przyjacielowi? Co zmieniłbyś w tej relacji?). Kolejne ćwiczenie dotyczyło pracy na zasobach. Każdy z uczestników miał za zadanie dokończyć zdania budujące świadomość i poczucie wyjątkowości. Swoje doświadczenia na forum grupy przedstawiali ci, którzy byli gotowi podzielić się refleksją z pozostałymi uczestnikami zajęć. (Mam szczęście bo…  jestem wdzięczna za to że… lubię ludzi za to że… czekam z niecierpliwością na kolejny dzień bo… jestem silna/silny bo… jestem wrażliwa/wrażliwy bo… sens moim działaniom nadaje świadomość że…). Warsztat zakończył się wspólnym podsumowaniem zajęć.

Zapraszamy seniorów z CAS Geriatrics na kolejne zajęcia, które odbędą się 31.05.2019 r. przy ul. Drożdżowej 2 w Krakowie, godz. 17.00 – 19. 00. Zapisy na warsztaty rozwoju osobistego są prowadzone codziennie w Kawiarence seniora czynnej od poniedziałku do piątku w godzinach 15.30 – 20.30, tel. 798921638, 667248065 oraz e-mail: e.zytynskachwast@interia.pl.

Serdecznie zapraszam!