26.04.2019r – Warsztaty rozwoju osobistego dla osób w późnej dorosłości „Człowiek i czas”(zajęcia II)

Dnia 26.04.2019r. w Centrum Aktywności Seniorów Geriatrics, ul. Drożdżowa 2 w Krakowie odbyło się kolejne spotkanie w ramach  warsztatu rozwoju osobistego dla osób w późnej dorosłości – „Człowiek i czas”.

Celem warsztatu jest: stymulacja rozwoju osobistego osób w późnej dorosłości dzięki kształtowaniu zrównoważonej perspektywy czasowej, rozwijaniu pozytywnego nastawienia wobec czasu własnego życia oraz wsparcie w pozytywnym rozstrzyganiu kryzysu: integralność – rozpacz. Każdy z poszczególnych etapów „mentalnej podróży w czasie” prowadzony będzie w oparciu o pięć najważniejszych obszarów życia jednostki ( społeczny, fizyczny, materialny, psychiczny, duchowy). Praca nad przeszłością ma na celu przywołanie wspomnień o różnym natężeniu emocjonalnym, budowanie pozytywnego nastawienia do własnej przeszłości, refleksja oraz jej ponowna interpretacja. Praca w obrębie teraźniejszości ma służyć poszerzeniu świadomości czasu własnego życia, zdobycie umiejętności bycia „tu i teraz”, dostrzeżenie uroków obecnego życia oraz możliwości pomimo ograniczeń, odnajdywanie dobrych stron. Refleksja nad przyszłością to przede wszystkim jej planowanie i projektowanie, poszerzenie perspektywy czasowej oraz namysł nad przyszłością transcendentalną.

Podczas warsztatu omawiane były pozytywne aspekty emerytury i integracji w grupie („kapelusze – życie na emeryturze”).

Warsztat rozpoczął się ćwiczeniem „poznajemy się”, a następnie prowadząca zaprezentowała mini wykład i poprowadziła ćwiczenia integracyjne.

Serdecznie zapraszam seniorów z CAS Geriatrics na kolejne zajęcia, które odbędą się 10.05.2019 r. przy ul. Drożdżowej 2, w Krakowie, godz. 17.00 – 19.00. Zapisy na kolejne warsztaty rozwoju osobistego są prowadzone codziennie w Kawiarence Seniora, czynnej od poniedziałku do piątku, w godzinach 15.30 – 20.30, tel. 798921638, 667248065 oraz e-mail: e.zytynskachwast@interia.pl.

1.26.04.2019 Notatka Warsztaty rozwoju osobistego-2