26.06.2019r Warsztaty malarskie -grupa podstawowa A1 (III zajęcia)

Dnia 26.06.2019r w Centrum Aktywności Seniorów Geriatrics, ul. Drożdżowa 2  w Krakowie odbył się kolejny (III)

warsztat malarski – grupa podstawowa A1.

Podczas warsztatów uczestników wprowadzono w teorię barw w malarstwie.

W codziennych rozmowach o kolorach używamy słów rozumianych intuicyjnie. Mówimy o kolorach ciepłych i zimnych,  kolorach ziemi i zimy, barwach wiosny i jesieni, gamach, tonacjach itp. W rozmowach o sztuce mówimy o kolorach tycjanowskich,  zieleni Veronesa, o  typowych dla wielkich artystów i wielkich stylów „paletach kolorów” czy „paletach barw”. Przez całe wieki wiedza o kolorze opierała się na obserwacji natury i doświadczeniach, a próby wytłumaczenia zjawiska na intuicji. Badania o charakterze naukowym rozpoczęły się dopiero pod koniec XVII w., ale już w starożytności artyści zauważyli, że zmieszanie różnych pigmentów daje w wyniku zupełnie nowy kolor. To właśnie artyści, jeszcze bez jakiejkolwiek wiedzy teoretycznej, intuicyjnie mieszając farby na palecie, stworzyli nieskończone bogactwo malarstwa gotyckiego, renesansowego i barokowego. W 150 r. Klaudiusz Ptolemeusz po raz pierwszy opisał zjawisko rozszczepienia światła i zauważył, że kolor mają nie tylko przedmioty materialne, ale i światło. Zjawisko tęczy i rozszczepienia światła na różnokolorowe składniki próbował wyjaśnić w XIII w. Roger Bacon (1214-1292), ale dopiero holenderski astronom Willebrord van Roijen Snell (1580-1636) i Kartezjusz (1596-1650) próbowali prawidłowo sformułować problem natury koloru. W wyniku eksperymentów z rozszczepianiem światła za pomocą pryzmatu Izaak Newton doszedł do wniosku, że dowolny kolor można uzyskać mieszając w różnych proporcjach zaledwie kilka tzw. kolorów pierwotnych (prymarnych), a w wydanym w 1704 r. dziele Optyka opublikował tzw. koło kolorów przedstawiające geometryczną zależność między kolorami prymarnymi i ich pochodnymi. W tym pierwszym modelu kolorów Newtona kolorami prymarnymi są kolory czerwony, żółty i niebieski. Zmieszanie kolorów żółtego i czerwonego daje kolor pomarańczowy, czerwonego i niebieskiego daje fiolet, a niebieskiego i żółtego daje kolor zielony. W swoim modelu Newton uwzględnił dodatkowy kolor – indygo, chociaż współcześnie kolor ten traktuje się jako odmianę koloru niebieskiego.
Ustalenia Newtona wykorzystał w praktyce niemiecki malarz i grawer Jacob Christoph Le Blon, wdrażając w 1725 r. metodę druku kolorowego opartego na trzech kolorach prymarnych R – czerwonym, Y – żółtym i B – niebieskim. Powstał w ten sposób model kolorów nazwany od anglojęzycznych inicjałów kolorów prymarnych (red, yellow, blue) modelem RYB.

Zapraszamy seniorów do CAS Geriatrics, ul. Drożdżowa 2, na kolejne warsztaty malarskie, dnia 02.07.2019r, godz. 17.00-19.00.

Warsztaty są bezpłatne, przeznaczone są dla maksymalnie 12 osób, zamieszkałych w Krakowie.

Zapisy  są prowadzone codziennie w Kawiarence Seniora czynnej od poniedziałku do piątku, w godzinach 15.30-20.30, tel. 798921638, 667248065 oraz e-mail: e.zytynskachwast@interia.pl.

Serdecznie zapraszam