27.06-30.06.2019 Wycieczka seniorów do Gdańska-podsumowanie projektu: „Adoptuj babcię, dziadka, adoptuj wnuczka”

W okresie od 01.09.2018r. do 30.06.2019r Fundacja Geriatrics z Krakowa we współpracy z Przedszkolem Bajkowa Akademia, którego organem prowadzącym jest Fundacja – Instytut Wspomagania Rozwoju Dziecka w Gdańsku,  realizowała projekt, pt.: „Adoptuj babcię, dziadka, adoptuj wnuczka”.

W projekcie „Adoptuj babcię, dziadka, adoptuj wnuczka” przez rok czasu łącznie uczestniczyło  28 osób (14 przedszkolaków i 14 seniorów) plus opiekunowie obu grup. Koordynatorem projektu w Krakowie była Pani Elżbieta Żytyńska-Chwast- Prezes Fundacji Geriatrics, a w Gdańsku Pani Ewelina Kanarkowska- zastępca dyrektora ds. dydaktycznych w przedszkolu Bajkowa Akademia.

Celem projektu było zwrócenie uwagi dzieci w wieku przedszkolnym na potrzebę okazywania szacunku wobec osób w późnej dorosłości.

Wykorzystując korespondencję listowną przedszkolaki i seniorzy mogli się wzajemnie się poznać, opisując swoje zainteresowania, potrzeby i plany na przyszłość. Ponadto przez cały okres trwania projektu seniorzy i dzieci wzajemnie się edukowali – wymieniali wiedzą na temat dwóch pięknych miast Polski, tj. Krakowa i Gdańska.

W ramach projektu przedszkolaki z przedszkola Bajkowa Akademia z Gdańska przygotowały dla seniorów prezenty z okazji Dnia Babci i Dziadka, występ artystyczny, który zaprezentowały dnia 28.06.2019r,  natomiast krakowscy seniorzy wysłali dzieciom paczki pod choinkę, paczki z okazji Dnia Dziecka oraz samodzielnie na treningu pamięci, prowadzonym przez dr Andrzeja Mirskiego w Klubie Aktywnego Seniora w Krakowie, napisali zbiór bajek, pt. „Opowieści krakowskich seniorów”. „Opowieści krakowskich seniorów” zostały wydane w czerwcu 2019r, pod redakcją Elżbiety Żytyńskiej-Chwast, a ilustracje do bajek wykonała bezpłatnie, jako prezent dla przedszkolaków Pani Katarzyna Chróściewicz, która obecnie prowadzi zajęcia malarskie dla seniorami w Centrum Aktywności Seniorów Geriatrics w Krakowie.

Cały projekt kończył się wycieczką krakowskich seniorów do Gdańska w dniach 27.06.2019r do 30.06.2019r. Celem wycieczki było realne poznanie się krakowskich seniorów z „adoptowanymi wnukami” z Gdańska, wspólne spędzenie czasu podczas: występów artystycznych przedszkolaków, wspólnego zwiedzania Starego Miasta Gdańska, czytania „Opowieści krakowskich seniorów”, zabawy na terenie przedszkola Bajkowa Akademia.

Wielopokoleniowy projekt „Adoptuj babcię, dziadka –adoptuj wnuczka” dawał seniorom  możliwość zaangażować się w wspólne działanie, jakim było, np. pisanie bajek o Krakowie, przygotowywanie prezentów dla przedszkolaków. Ponadto projekt umożliwiał seniorom wzajemną integrację, poszerzenie swojej wiedzy na temat Gdańska i jego okolic.

Natomiast przedszkolaki realizujące projekt uczyły się tolerancji i szacunku do seniorów, rozwijały swoją wiedzę społeczną, kulturową, uczyły się jak można zaspakajać różne swoje potrzeby poznawcze i poszerzały wiedzę na temat Krakowa.

Podczas wizyty w przedszkolu Bajkowa Akademia w Gdańsku, dnia 28.06.2019r, w jednej z swoich wypowiedzi Pani Ewelina Kanarkowska powiedziała: „Kiedy pomysł na projekt „Adoptuj babcię, dziadka, adoptuj wnuczka”  kiełkował w mojej głowie, nawet nie przypuszczałam, że przyniesie on tyle dobra, że mi samej da tyle radości i tak bardzo mnie ubogaci! A wszystko zaczęło się od porządków w książkach i maila od Pani Elżbiety Żytyńskiej-Chwast Prezes Fundacja Geriatrics. Taki przypadek…”.

To prawda, że projekt powstał przypadkowo, jednak dzięki dużemu doświadczeniu zawodowemu Pani Eweliny Kanarkowskiej, szybko nadano mu jednolitą strukturę określającą plan działania i współpracy Fundacji Geriatrics z Krakowa i Przedszkola Bajkowa Akademia z Gdańska.

W projekt udało nam się zaangażować nie tylko krakowskich seniorów i gdańskich przedszkolaków, ale również rodziców dzieci, lokalne firmy takie jak: Dr. Oetker Polska z Gdańska, So Stay Hotel z Gdańska, Art.-Desing Studio Projektowe Kinga, Blandyna Śliwa-Iskierko z Krakowa, Agencja 5 AM Karolina Musiał z Będzina, Postima Sp z o.o. z Krakowa, osoby prywatne -darczyńców, takich jak: Aleksander Skalbmierski Kraków, Marek Chwast Kraków, Bobkowski Robert Kraków, Aleksandra Zgoła  Plewiska, Stefan Firaza Żory , Pyrchała Bibiana Rybnik, Maria Nowak Bochnia, Anna Kapela Rybnik, Marzena Woźniak Kraków, Kazimierz Kwaśniewski Kraków, Bogusława Bobkowska Kraków, Anna Szlachta Kraków, Krystyna i Sebastian Seremek Kraków, Marcin Chwast Kraków, Krystyna Jagło Kraków i wiele innych osób, które wspierały nas swoimi pomysłami i życzliwym słowem.

Projekt „Adoptuj babcię, dziadka, adoptuj wnuczka”, nawiązywał do idei pedagogiki spotkania, która mocno wiąże się z pedagogiką egzystencjalizmu,  tworzył dla uczestników przestrzeń do: uczenia się od siebie, o sobie i wspólnie, na temat własnych zainteresować, potrzeb i planów. Moim zdaniem projekt był ciekawy, ponieważ wprowadzał różnorodność i bogactwo w relacje międzypokoleniowe, z drugiej strony stanowił wyzwanie, któremu musieliśmy sprostać, ponieważ był realizowany na terenie dwóch pięknych polskich miast, tj.: Krakowa i Gdańska. Poprzez to, że  projekt trwał cały rok, dawał możliwość wzajemnego poznania się seniorów i dzieci. Ponadto w przypadku seniorów projekt „oswajał” ich do tego, aby tworzyli na terenie Krakowa zintegrowaną grupę, która będzie realizować różne inicjatywy, np. artystyczne, kulturalne, na rzecz młodszych pokoleń i to nie tylko na terenie swojego miasta, ale również na terenie całego województwa i nawet kraju.

Z literatury wiemy, że międzypokoleniowe uczenie się to proces dwustronny, w którym to nie tylko dorośli przekazują młodym informacje, umiejętności potrzebne do zrozumienia świata, lecz także dzieci przekazują nowe umiejętności starszym pokoleniom (M. Muszyński, 2014, s. 13) poprzez co, tworzy się przestrzeń do lepszej jakości życia osób w późnej dorosłości, a to powinno być w interesie całego społeczeństwa.

Zgodzę się, ze słowami Pani Eweliny Kanarkowskiej, że projekt „Adoptuj babcię, dziadka, adoptuj wnuczka” wszystkich realizatorów i uczestników bardzo „ubogacił”. Dzisiaj jestem w 100% przekonana, że zorganizowanie świetlicy wielopokoleniowej w Krakowie, gdzie będą wspólnie spędzać czas seniorzy, młodzież, dzieci i członkowie rodzin, będzie moim priorytetem w dalszych działaniach Fundacji Geriatrics. Mam nadzieję, że spotkania adresowane do osób w różnym wieku będą im pomagały pokonywać onieśmielenie i będą dawały wszystkim  dużo radości, zapewniając spójność pokoleniową i międzypokoleniową.

Serdecznie dziękuję Wszystkim za zaangażowanie w realizację projektu „Adoptuj babcię, dziadka, adoptuj wnuczka”, jego wsparcie finansowe i rzeczowe.

Mam nadzieję, że nadal będą chcieli Państwo współpracować z Fundacją Geriatrics w realizacji kolejnych ciekawych projektów.