29.05.2019 Warsztaty malarskie -grupa podstawowa A1 (zajęcia II)

Dnia 29.05.2019r. w Centrum Aktywności Seniorów Geriatrics, ul. Drożdżowa 2 w Krakowie odbyły się drugie warsztaty malarskie.

Na warsztacie seniorzy dowiedzieli się czym jest perspektywa i jakie są jej rodzaje?

Perspektywa to sposób na oddanie trójwymiarowych przedmiotów i przestrzeni na płaszczyźnie w sposób umożliwiający widzowi dostrzeżenie głębi przedstawionego obiektu. Nie jest to jednak dokładne przedstawienie. Mój profesor od rysunku perspektywicznego powiedział kiedyś, że perspektywa jakiej używamy w rysunku to odwzorowanie sposobu widzenia “cyklopa”, gdyż człowiek posiada dwoje oczu i nie może obserwować obiektu z jednego punktu. Literatura fachowa mówi o perspektywie jako o tak zwanym “Jednoocznym wyznaczniku przestrzeni na płaszczyźnie”.

Perspektywa znana była już w czasach prehistorycznych, ale zasady popularnie stosowanej dzisiaj perspektywy zbieżnej opracował dopiero w XV wieku, wybitny florencki architekt Leon Batista Alberti.

Oglądając dzieła sztuki z różnych epok historycznych można zauważyć, że sposób w jaki przedstawiano przedmioty i przestrzenie na płaszczyźnie ewoluował i stąd istnieje kilka rodzajów perspektywy.

Rodzaje perspektywy:

1. Perspektywa rzędowa
  2. Perspektywa kulista
  3. Perspektywa barwna
  4. Perspektywa powietrzna
  5. Perspektywa hieratyczna
  6. Perspektywa rozbieżna
  7. Perspektywa krzywoliniowa
  8. Perspektywa linearna

Zapraszamy seniorów z CAS Geriatrics na kolejne zajęcia, które odbędą się 19.06.2019 r. przy ul. Drożdżowej 2 w Krakowie, godz. 17.00 – 19. 00. Zapisy na warsztaty malarskie są prowadzone codziennie w Kawiarence seniora czynnej od poniedziałku do piątku w godzinach 15.30 – 20.30, tel. 798921638, 667248065 oraz e-mail: e.zytynskachwast@interia.pl.

Serdecznie zapraszam!