30.04.2019r -Trening pamięci (zajęcia III)

Dnia 30.04.2019r w Centrum Aktywności Seniorów Geriatrics, ul. Drożdżowa 2
w Krakowie odbył się kolejny trening pamięci.

Coraz więcej wiemy dzisiaj o tym, jak usprawnić pracę ludzkiego umysłu. W jaki sposób najlepiej wykorzystać najnowsze zdobycze nauki? Jak zadbać o nasz mózg, by jak najdłużej zachował dobrą formę? Od tego przecież zależy jakość życia. W CAS Geriatrics  trening pamięci jest prowadzony przez doświadczonego psychologa/ psychogeriatrę .

Kolejne spotkanie w ramach treningu pamięci rozpoczęło się od powitania przybyłych uczestników. Pierwszym punktem treningu była „ Gimnastyka mózgu”, czyli ćwiczenia fizyczne pomagające   w lepszym funkcjonowaniu pamięci. Następnie uczestnicy rozpoczęli ćwiczenia łączenia punktów, obrysowywania szablonów, rysowania po śladzie. Po ich wykonaniu ćwiczący trenowali zapamiętywanie przedmiotów. Kolejnym etapem treningu były wolne skojarzenia.  Trening pamięci to czas kiedy możemy poznać tajemnice funkcjonowania naszego mózgu, mamy okazję zmierzyć się z wyzwaniami w czasie ćwiczeń oraz zadbać o swoją kondycję w obszarze pamięci.

Zapraszamy seniorów do CAS Geriatrics, ul. Drożdżowa 2, na kolejny trening, dnia 14.05.2019r, godz. 17.00-19.00. Treningi są bezpłatne, przeznaczone są dla maksymalnie 12 osób, zamieszkałych w Krakowie. Zapisy są prowadzone codziennie w Kawiarence Seniora czynnej od poniedziałku do piątku, w godzinach 15.30-20.30, tel. 798921638, 667248065 oraz e-mail: e.zytynskachwast@interia.pl.

1.

30.04.2019 Notatka 3 prowadzącego trening pamięci