30.05.2019r Warsztaty ogólno-ruchowe (V zajęcia)

Dnia 30.05.2019 w ramach Centrum Aktywności Seniorów Geriatrics, ul. Drożdżowa 2  w Krakowie odbyły się czwarte zajęcia ogólno-ruchowe (noridc walking).

Celem zajęć usprawnienie nauki maszerowania z użyciem kijów do nordic-walking.

Na warsztatach przypomniano uczestnikom jak prawidłowo dobrać kije do nordic-walking i  nie skusić się przypadkiem na kije trekkingowe, które często sprzedawane są jako nordicowe.

W kijach do nordic walking powinny być przede wszystkim:

a)rękawiczki, nie paski,

b)gładka, drobna rękojeść, nie gruby, profilowany „grzybek”.

Zasadnicza sprawa, to również dobranie kijków, do naszego wzrostu. Aby dobrać odpowiednią wysokość kijów należy ustawić je pionowo i chwycić za rączkę. Kije mają właściwą wysokość jeśli kąt ugięcia w łokciu będzie wynosił w przybliżeniu 90 stopni. Można też skorzystać z przelicznika, który pozwoli uzyskać właściwą wysokość:

Nasz wzrost x 0,68 = długość kijków

Przykładowo mam 189 cm, przemnażając to przez wyższy wzór otrzymujemy wynik 128,52 cm – chodzę z kijkami 130 cm.

Zapraszam seniorów do CAS Geriatrics, ul. Drożdżowa 2, na kolejne zajęcia ogólno-ruchowe dnia 06.06.2019r, godz. 16.00-17.00. Zapisy na  warsztaty są prowadzone codziennie w Kawiarence Seniora czynnej od poniedziałku do piątku, w godzinach 15.30-20.30, tel. 798921638, 667248065 oraz e-mail: e.zytynskachwast@interia.pl.

Serdecznie zapraszam!