31.05.2019r Warsztaty rozwoju osobistego (IV zajęcia)

Dnia 31.05.2019r. w Centrum Aktywności Seniorów Geriatrics, ul. Drożdżowa 2 w Krakowie odbyły się czwarte warsztaty rozwoju osobistego dla seniorów.

Kolejne warsztaty rozwoju osobistego przebiegały pod hasłem – znaczenie i wartość przeszłości. Ich celem było budzenie refleksji na czasem własnego życia w perspektywie przeszłości. Zajęcia rozpoczęły się tradycyjnie od wspólnego przywitania uczestników zajęć i podzielenia się wydarzeniami dotyczącymi mijającego tygodnia. Następnie każdy z seniorów miał za zadanie wybrać przygotowane przez prowadzącą, dwa aforyzmy dotyczące przeszłości, odczytanie wybranych sentencji oraz krótkie ich omówienie. Ćwiczenie miało pobudzić do refleksji na temat przeszłości, ukazać złożoność rozumienia tego pojęcia, a także rozwinąć umiejętność określenia pojęcia „przyszłość”.

Przy dźwiękach wspólnie wybranej muzyki z przeszłości, uczestnicy warsztatu rozpoczęli tworzenie „dziennika podróży” który na kolejnych zajęciach będą systematycznie wypełniać. Każdy z seniorów przy pomocy prowadzącej nadał nazwę poszczególnym etapom własnego życia, niczym rozdziałom książki, ozdobił swój dziennik, wkleił przyniesione zdjęcie dotyczące określonego okresu w życiu i odpowiednio je opisał. Celem zadania było odkrywanie znaczenia doświadczeń z przeszłości oraz rozwijanie umiejętności otwartego spojrzenia na przeszłość. Zajęcia zakończyły się podsumowaniem wszystkich minionych zajęć dotyczących pracy nad przeszłością.

Zapraszamy seniorów z CAS Geriatrics na kolejne zajęcia, które odbędą się 07.06.2019 r. przy ul. Drożdżowej 2 w Krakowie, godz. 17.00 – 19. 00. Zapisy na warsztaty rozwoju osobistego są prowadzone codziennie w Kawiarence seniora czynnej od poniedziałku do piątku w godzinach 15.30 – 20.30, tel. 798921638, 667248065 oraz e-mail: e.zytynskachwast@interia.pl

Serdecznie zapraszam.