CENTRUM AKTYWNOŚCI SENIORÓW CAS GERIATRICS

Miło nam jest poinformować Wszystkich sympatyków Fundacji Geriatrics i uczestników Klubu Aktywnego Seniora, że zgodnie z Zarządzeniem nr 608/2019 Prezydenta Miasta Krakowa z dnia 21.03.2019r w sprawie zatwierdzenia wyników otwartego konkursu ofert na realizację w latach 2019-2020 zadania publicznego pt. „Utworzenie oraz prowadzenie lokalnych Centrów Aktywności Seniorów” w zakresie działalności na rzecz osób w wieku emerytalnym, w wykazie ofert , którym przyznano dotacje na lata 2019-2020 znalazła się między innymi oferta Fundacji Geriatrics dot. utworzenia i prowadzenia lokalnego Centrum Aktywności Seniorów – CAS Geriatrics w Krakowie (30-898), ul. Drożdżowa 2.

W ramach CAS Geriatrics od 01.04.2019r, w godzinach 15.30-20.30 codziennie w Krakowie (30-898), ul. Drożdżowa 2 będzie prowadzona kawiarenka dla seniorów, w której każda osoba w wieku 60+ będzie mogła miło i bezpiecznie spędzić czas spożywając smaczną kawę, herbatę, czytając ulubioną książkę, gazetę, korzystając z komputera i Internetu, rozmawiając z psychologiem i innymi uczestnikami CAS Geriatrics.

Projekt CAS Geriatrics przewiduje w roku 2019 wiele ciekawych warsztatów, spotkań i wydarzeń, gdzie między innymi będą prowadzone:

1. od 04.2019r (poniedziałek, 16.00-19.00) warsztat zdrowego żywienia (zajęcia co drugi tydzień)
  2. od 04.2019r (wtorek, 17.00-19.00, grupa A1) trening pamięci
  3. od 04.2019 (piątek, 17.00-19.00) warsztaty rozwoju osobistego,
  4. od 04.2019 (wtorek, 17.00-19.00) warsztaty decupage (zajęcia raz w miesiącu)
  5. od 04.2019r (czwartek, 17.00-19.00, grupa A1) kurs mediacji i negocjacji,
  6. od 04.2019r (poniedziałek, 18.00-20.00) zapraszamy osoby w różnym wieku, na zajęcia edukacyjne z zakresu różnych gier stolikowych, np. dixit, szachy, tabu, trivial, rummikub, catan, osadnicy, itp.
  7. od 05.2019r (środa, godz. 19.00-21.00) w ramach CAS Geriatrics w Kinie Kika, ul. Ignacego Krasickiego 18, 30-503 Kraków, będą odbywały się spotkania Filmowego Klubu Seniora, w ramach którego uczestnicy CAS Geriatrics będą mieli możliwość wspólnego dyskutowania i bezpłatnego oglądania ciekawych filmów, w miłej klubowej atmosferze.
  8. od 05.2019r (środa, 18.00-19.00, grupa spotykająca się na ul. Senackiej 1) w CAS Geriatrics prowadzone będę zajęcia ogólno-ruchowe nordic-walking.
  9. od 05.2019r (czwartek, 16.00-17.00, grupa spotykająca się na ul. Drożdżowej 2) w CAS Geriatrics prowadzone będę zajęcia ogólno-ruchowe nordic-walking.
  10. od 05.2019 (środa, 16.00-18.00) będą prowadzone warsztaty nauki o ziemi i jej dziejach w Muzeum Geologicznym, ul. Senacka 1 (warsztaty prowadzone co drugi tydzień)
  11. dnia 05.2019r (piątek, 19.00-20.00) w CAS Geriatrics planowane jest pierwsze spotkanie sympatyków Wzgórza Kaim w Krakowie, na które zapraszamy wszystkie osoby interesujące się historią i samym pomnikiem na wzgórzu Kaim,
  12. od 05.2019r (poniedziałek, 16.00-18.00) seniorzy będą mogli uczestniczyć w warsztatach wiedzy obywatelskiej i wiedzy o samorządzie.
  13. Od 05.2019r (środa, 17.30-19.30, grupa A1) seniorzy będą mogli uczestniczyć w warsztatach malarskich (warsztaty będą prowadzone co drugi tydzień)
  14. Od 09.2019r (czwartek, 15.30-17.30) będzie prowadzony warsztat psychologiczny „Skaczące emocje”.

Wszystkie zajęcia w CAS Geriatrics są bezpłatne, skierowane do mieszkańców Gminy Kraków.

Warsztaty będą prowadzone w grupach do 12 osób, natomiast Filmowy Klubu Seniora będzie obejmował maksymalnie grupę 20 osób (uczestnicy Filmowego Klubu Seniora będą spotykać co drugi tydzień w Kinie Kika, do wyczerpania biletów).

Ważną kwestią jest to, że na każde wydarzenie CAS Geriatrics obowiązują osobiste zapisy, które są prowadzone, aż do wyczerpania miejsc, w CAS Geriatrics, ul. Drożdżowa 2 w Krakowie, po wcześniejszym umówieniu się na spotkanie z kierownikiem projektu Elżbietą Żytyńską-Chwast, pod numerem telefonu 667248065, 798921638, email: e.zytynskachwast@interia.pl .

Po wyczerpaniu się wolnych miejsc osoby deklarujące chęć uczestnictwa w określonym wydarzeniu będą wpisywane na listę rezerwową. Podczas zapisów każdy członek CAS Geriatrics otrzyma do podpisu: deklarację potwierdzającą przystąpienie do CAS Geriatrics, oświadczenie dot. przetwarzania danych osobowych (RODO) przez Fundację Geriatrics, zgodę na publikację wizerunku przez Fundację Geriatrics za pomocą zdjęć, filmów, wykonanych podczas zajęć edukacyjnych, rozwojowych, międzypokoleniowych i różnych spotkań integracyjnych, ankietę dot. potrzeb. W/w dokumenty można pobrać i wypełnić w CAS Geriatrics, ul. Drożdżowa 2.

Zarząd Fundacji Geriatrics ma nadzieję, że CAS Geriatrics będzie miłym miejscem integracji, edukacji, aktywności poprawiających kondycję fizyczną, psychiczną i intelektualną wszystkich osób w wieku 60+ i członków ich rodzin.

W trakcie realizacji projektu od uczestników CAS Geriatrics oczekujemy gotowości do pomagania organizatorom w codziennej działalności CAS i zaangażowania w choćby drobne działania na rzecz działań statutowych Fundacji Geriatrics i innych  seniorów.

Zadanie publiczne realizowane w latach 2019-2020

Wiceprezes Fundacji Geriatrics