Dzień Babci i Dziadka z Fundacją Geriatrics i Przedszkolem Bajkowa Akademia z Gdańska

Fundacja Geriatrics, prowadząca Klub Aktywnego Seniora w Krakowie i Przedszkole Bajkowa Akademia z Gdańska, którego organem prowadzącym jest Fundacja – Instytut Wspomagania Rozwoju Dziecka w Gdańsku, dnia 22.01.2019r zorganizowały uroczyste spotkanie z okazji Dnia Babci i Dziadka w Krakowie, ul. Drożdżowa 2, podczas którego krakowscy seniorzy, przy kawie i słodkim poczęstunku, wysłuchali części artystycznej  specjalnie na tą okazję przygotowanej, nagranej i zmontowanej w postaci filmu, przez przedszkolaków z Przedszkole Bajkowa Akademia z Gdańska.

Następnie Prezes Fundacji Geriatrics  Marzena Woźniak odczytała list od „adoptowanych wnuków i wnuczek z Bajkowej  Akademii”, wraz z życzeniami dla wszystkich krakowskich seniorów i rozdała seniorom przygotowane przez przedszkolaków piękne prezenty.

Uroczyste spotkanie babć i dziadków było kolejnym etapem projektu „Adoptuj babcię, dziadka –adoptuj wnuczka”, który jest realizowany od 01.09.2018r do 30.06.2019r przez Fundację Geriatrics z Krakowa i Przedszkole Bajkowa Akademia z Gdańska.

Celem projektu jest nauczenie dzieci szacunku do seniorów, zrozumienie potrzeb osób starszych, poprzez listowne zaprzyjaźnienie się gdańskich przedszkolaków z krakowskimi seniorami, poznanie ich zainteresowań oraz wymiana wiedzy na temat miast Krakowa i Gdańska.

Dotychczas w ramach tego projektu przedszkolaki z przedszkola Bajkowa Akademia z Gdańska  zaprezentowały krakowskim seniorom swoje zainteresowania przysyłając im pocztą swoje wizytówki opisujące co lubią robić, jak spędzają wolny czas, itp. Każdemu seniorowi z Klubu Aktywnego seniora z Krakowa przyporządkowany został jeden przedszkolak z Gdańska, którego senior ma zaciekawić opowieścią o sobie, o mieście w którym mieszka, czyli Krakowie.

W grudniu 2018r seniorzy krakowscy zorganizowali i wysłali do Gdańska  paczki pod choinkę dla przedszkolaków. W tym samym czasie dzieci z przedszkola Bajkowa Akademia z Gdańska same przygotowały i dzięki wsparciu kierownictwa przedszkola również wysłały prezenty choinkowe dla krakowskich seniorów.

W projekcie „Adoptuj babcię, dziadka –adoptuj wnuczka” przez rok czasu uczestniczy łącznie 28 osób (14 przedszkolaków i 14 seniorów) plus opiekunowie obu grup. Przedszkolaki uczestniczące w projekcie przygotują się do przedstawienia, które zostanie zaprezentowane w ich przedszkolu w Gdańsku (28.06.2019r.), seniorom z Krakowa. Tego dnia planowany jest także spacer po Starówce i wspólne (przedszkolaków i seniorów) zwiedzanie miasta, w którym to rolę przewodników przejmą przedszkolaki. Krakowscy seniorzy w okresie realizacji projektu przygotowują bajkę dla dzieci nawiązująca do miasta Krakowa (sami ją piszą, opracowują graficznie), którą Fundacja Geriatrics wyda w wersji papierowej do końca maja 2019r. Bajka zostanie przesłana przedszkolakom i odczytana przez opiekuna projektu podczas obchodów dnia dziecka w przedszkolu Bajkowa Akademia w Gdańsku.

Wielopokoleniowy projekt „Adoptuj babcię, dziadka –adoptuj wnuczka”  daje możliwość seniorom zaangażować się w wspólne działanie jakim jest pisanie bajki o Krakowie, umożliwia im wspólną integrację podczas różnych zajęć i wycieczki do Gdańska, a przedszkolaków uczy tolerancji i szacunku do seniorów. Ponadto podczas  zajęć edukacyjnych, artystycznych organizowanych w przedszkolu, na potrzeby w/w projektu, dzieci mogą budować swoją wiedzę społeczną i kulturową oraz konstruują indywidualny i niepowtarzalny obraz świata, mogą zaspakajać swoje potrzeby poznawcze i poszerzać wiedzę na temat Krakowa.

Serdecznie zachęcamy Wszystkich do skorzystania z niepowtarzalnej okazji by włączyć się w tę niecodzienną inicjatywę. Zwracamy się przede wszystkim do firm i przedsiębiorstw, jak też do osób prywatnych, z uprzejmą prośbą o wsparcie naszego przedsięwzięcia w postaci środków pieniężnych lub rzeczowych mogących uatrakcyjnić pobyt seniorów w Gdańsku, obchody Dnia Dziecka w przedszkolu Bajkowa Akademia z Gdańska (otrzymane środki finansowe zamierzamy wykorzystać również na cele zorganizowania wycieczki seniorów do Gdańska i wydanie bajki dla dzieci).

W przypadku Firm w podziękowaniu za darowiznę oferujemy:
• certyfikat z podziękowaniem
• umieszczenia logo/nazwy firmy na materiałach promocyjnych, zaproszeniach, plakatach, certyfikatach
• ekspozycję logo/nazwy firmy oraz promocję na oficjalnych stronach internetowych obu placówek

Jeśli Państwo zdecydują się włączyć w w/w akcje charytatywną i zechcą wesprzeć ją finansowo, prosimy o przekazywanie wpłat z dopiskiem:
Darowizna na realizację projektu „Adoptuj Babcię/Dziadka – adoptuj wnuczka”

Dane do przekazania darowizny:
Fundacja Geriatrics, ul. Sądowa 7/39, 31-542 Kraków
Raiffeisen Bank Polska S.A. będący częścią Banku BGŻ BNP Paribas
Numer rachunku: 39 1750 0012 0000 0000 3879 6879

Będziemy niezmiernie wdzięczni za wsparcie finansowe lub rzeczowe  projektu „Adoptuj Babcię/Dziadka – adoptuj wnuczka”

Kontakt z koordynatorem projektu w Gdańsku:
Ewelina Kanarkowska
tel. 507410789
email: e.kanarkowska@iwrd.pl

Kontakt z koordynatorem projektu w Krakowie:
tel. 798921638
email: e.zytynskachwast@interia.pl

Łączymy góry z morzem, zaprzyjaźniamy Neptuna ze Smokiem Wawelskim!