Projekt „Adoptuj babcię/dziadka, adoptuj wnuczka”

Fundację Geriatrics z Krakowa przy współudziale z Przedszkolem „Bajkowa Akademia” z Gdańska realizuje od 01.09.2018r do 30.06.2019r projekt „Adoptuj babcię/dziadka – adoptuj wnuczka”.

Celem projektu jest nauczenie dzieci szacunku do seniorów, zrozumienie potrzeb osób starszych, poprzez listowne zaprzyjaźnienie się w wybranymi seniorami, poznanie ich zainteresowań oraz wymiana wiedzy na temat miast Krakowa i Gdańska.

Przedszkolaki zaprezentowały seniorom swoje zainteresowania przysyłając im pocztą swoje wizytówki opisujące co lubią robić, jak spędzają wolny czas, itp. Każdemu seniorowi z Krakowa przyporządkowany został jeden przedszkolak z Gdańska, którego senior ma zaciekawić opowieścią o sobie, o mieście w którym mieszka czyli Krakowie. Przedszkolaki uczestniczące w projekcie przez rok czasu przygotowują się do przedstawienia, które zostanie zaprezentowane w ich przedszkolu w Gdańsku dnia 28.06.2019r, seniorom z Krakowa. W projekcie uczestniczy łącznie 28 osób (14 przedszkolaków i 14 seniorów)

W okresie 27-30.06.2019r planowana jest wycieczka 14 seniorów do Gdańska w ramach której poznają oni swoich adoptowanych wnuków, zwiedzą Gdańsk i więcej opowiedzą dzieciom o Krakowie.

Seniorzy w okresie realizacji projektu przygotowują dla dzieci bajkę o Krakowie (napiszą ją, opracują graficznie i wydadzą w wersji papierowej). Bajka zostanie przesłana przedszkolakom i odczytana przez opiekuna projektu podczas wybranych zajęć. Projekt daje możliwość seniorom zaangażować się w wspólne działanie jakim jest pisanie bajki o Krakowie, umożliwia im wspólną integrację podczas zajęć i wycieczki do Gdańska.

Fundacja jest bardzo młoda. Realizuje w/w projekt w całości z własnych środków i dzięki wsparciu finansowemu innych organizacji i darczyńców (osoby prywatne i firmy)

Jeśli Państwo zdecydują się włączyć w w/w akcje charytatywną i wesprą finansowo projekt będziemy wdzięczni.

Dane do przekazania darowizny:

Fundacja Geriatrics, ul. Sądowa 7/39, 31-542 Kraków

Raiffeisen Bank Polska S.A.

Numer rachunku: 39 1750 0012 0000 0000 3879 6879

Z dopiskiem: Darowizna na realizację projektu „Adoptuj Babcię/Dziadka – adoptuj wnuczka”

Kontakt z koordynatorem projektu: Elżbieta Żytyńska-Chwast, tel. 798921638, email: e.zytynskachwast@interia.pl

W przypadku Firm w podziękowaniu za darowiznę  oferujemy, reklamę na stronie Fundacji Geriatrics http://fundacjageriatrics.pl , poprzez umieszczenie logo firmy w zakładce Partnerzy oraz na materiałach reklamujących realizowany projekt, które będą wykonane i opublikowane na portalach społecznościowych  w styczniu 2019r.

Osoby przesyłające darowiznę i chcące skorzystać z możliwości reklamy proszone są o przesłanie danych firmy wraz z logo firmy na adres e-mail: e.zytynskachwast@interia.pl .

Wiceprezes Fundacji Geriatrics