Projekt „Adoptuj babcię,dziadka-adoptuj wnuczka” realizowany od 01.09.2018r do 30.06.2019r.

Fundacji Geriatrics z Krakowa we współpracy z Przedszkolem Bajkowa Akademia, którego organem prowadzącym jest Fundacja – Instytut Wspomagania Rozwoju Dziecka w Gdańsku realizuje projekt „Adoptuj Babcię/Dziadka – adoptuj wnuczka”.

Celem projektu jest promocja wśród dzieci szacunku do seniorów, zrozumienie ich potrzeb oraz poznania ich zainteresowań, pasji i marzeń. Równie ważnym aspektem projektu jest integracja międzypokoleniowa oraz wymiana wiedzy na temat tak pięknych miast, jakimi są Gdańsk i Kraków.

Projekt realizowany jest od 01.09.2018r. do 30.06.2019r. Przedszkolaki zaprezentowały już seniorom swoje zainteresowania – przysłały im pocztą swoje wizytówki opisujące co lubią robić, jak spędzają wolny czas, itp. Każdemu seniorowi z Krakowa przyporządkowany został jeden przedszkolak z Gdańska, którego senior ma zaciekawić opowieścią o sobie i o mieście, w którym mieszka, czyli Krakowie.
Ostatnim etapem projektu będzie wycieczka 14 seniorów (plus 2 opiekunów) do Gdańska w okresie 27-30.06.2019r. W ramach tej wycieczki seniorzy poznają swoich adoptowanych wnuków, wspólnie zwiedzą Gdańsk i osobiście opowiedzą dzieciom ciekawe historie o Krakowie. Przedszkolaki uczestniczące w projekcie przygotują się do przedstawienia, które zostanie zaprezentowane w ich przedszkolu w Gdańsku (28.06.2019r.), seniorom z Krakowa. Tego dnia planujemy także spacer po Starówce i wspólne zwiedzanie miasta, w którym to rolę przewodników przejmą przedszkolaki. W projekcie uczestniczy łącznie 28 osób (14 przedszkolaków i 14 seniorów) plus opiekunowie obu grup.

Serdecznie zachęcamy do skorzystania z niepowtarzalnej okazji by włączyć się w tę niecodzienną inicjatywę. Zwracamy się przede wszystkim do firm i przedsiębiorstw, jak też do osób prywatnych, z uprzejmą prośbą o wsparcie naszego przedsięwzięcia w postaci środków pieniężnych lub rzeczowych mogących uatrakcyjnić pobyt seniorów w Gdańsku.

W przypadku Firm w podziękowaniu za darowiznę oferujemy
• certyfikat z podziękowaniem
• umieszczenia logo/nazwy firmy na materiałach promocyjnych, zaproszeniach, plakatach, certyfikatach
• ekspozycję logo/nazwy firmy oraz promocję na oficjalnych stronach internetowych obu placówek

Kontakt z koordynatorem projektu w Gdańsku:
Ewelina Kanarkowska
tel. 507410789
email: e.kanarkowska@iwrd.pl

Kontakt z koordynatorem projektu w Krakowie:
tel. 798921638
email: e.zytynskachwast@interia.pl

Jeśli Państwo zdecydują się włączyć w w/w akcje charytatywną i zechcą wesprzeć ją finansowo, prosimy o przekazywanie wpłat z dopiskiem:
Darowizna na realizację projektu „Adoptuj Babcię/Dziadka – adoptuj wnuczka”
Dane do przekazania darowizny:
Fundacja Geriatrics, ul. Sądowa 7/39, 31-542 Kraków
Raiffeisen Bank Polska S.A.
Numer rachunku: 39 1750 0012 0000 0000 3879 6879

Będziemy niezmiernie wdzięczni za wsparcie finansowe lub rzeczowe tego projektu.

Łączymy góry z morzem, zaprzyjaźniamy Neptuna ze Smokiem Wawelskim!

Z poważaniem Wiceprezes Fundacji Geriatrics