Uczymy się od bardziej doświadczonych- z wizytą w Żorach dnia 05.09.2018r.

Dnia 05.09.2018r Zarząd Fundacji Geriatrics spotkał się z kierownictwem Żorskiego Centrum Organizacji Pozarządowych i zostały omówione warunki organizacyjne Żorskiej Konferencji „Ludzie Motyle”, która odbędzie się w Żorach, dnia 16.11.2018r.

W dalszej kolejności Przedstawiciele Zarządu Fundacji Geriatrics odbyli wizytę w Dziennym Domu „Senior+” w Żorach, gdzie mieliśmy możliwość rozmowy na temat funkcjonowania Dziennego Domu Senior+ w dzielnicy Rój w Żorach.

Placówka dziennego pobytu „Senior +” w Żorach zapewnia osobom starszym pomoc w czynnościach dnia codziennego. Chodzi o usługi socjalne (w tym zapewnienie posiłku, usługi opiekuńcze i rehabilitacyjne), edukacyjne, a także zajęcia: kulturalno-oświatowe, aktywności ruchowej, aktywizujące społecznie. Zaskoczeni byliśmy domową atmosferą panującą w placówce, życzliwością kierownictwa, pogodnością ducha seniorów. W naszej ocenie Dziennym Domu „Senior+” w Żorach to miejsca, w których można poradzić sobie z problemem samotności czy nudy, która czasem doskwiera nam na emeryturze. Polecamy wszystkim seniorom tą placówkę.

Na ostatnim etapie wizyty w Żorach Zarząd Fundacji Geriatrics spotkał się z Kierownikiem Klubu Rebus w Żorach, gdzie rozmawialiśmy na temat aktywizacji społecznej seniorów, możliwości współpracy specjalistów psychologów Fundacji Geriatrics z Klubem Rebus w Żorach.

Z Panią Kierownik Klubu Rebus w Żorach podjęta została decyzja, że dnia 23.10.2018r w Żorach, o godzinie 16.00-19.00 psycholodzy z Fundacji Geriatrics przygotują wykład na temat: związku ciała i psychiki w psychosomatyce.

Zarząd Fundacji Geriatrics serdecznie zaprasza dnia 23.10.2018r na bezpłatny wykład do Klubu Rebus w Żorach, Dzielnica Ks. Władysława PU-1.

Zapisy prowadzone będą pod numerem telefonu: 798921638, e-mail: biuro@fundacjageriatrics.pl lub u Pani Kierownik Klubu Rebus w Żorach, tel. (32) 434 60 31, e – mail: rebusmokzory@op.pl .

Wiceprezes Fundacji Geriatrics