27.05.2019 Warsztaty wiedzy obywatelskiej i wiedzy o samorządzie (zajęcia II)

Dnia 27.05.2019r. w Centrum Aktywności Seniorów Geriatrics, ul. Drożdżowa 2 w Krakowie odbyły się drugie warsztaty wiedzy obywatelskiej i wiedzy o samorządzie.

Podczas warsztatu prowadzona była dyskusja na temat wyników wyborów do Parlamentu Europejskiego 2019.  Wybory do Parlamentu Europejskiego wygrał PiS z poparciem 45,38 proc. wyborców. Drugie miejsce zajęła Koalicja Europejska z 38,47 proc. głosów – podała w poniedziałek Państwowa Komisja Wyborcza. Próg wyborczy przekroczyła też Wiosna Roberta Biedronia z 6,06 proc. głosów. Pozostałe ugrupowania nie przekroczyły 5-proc. progu wyborczego. Do PE reprezentantów nie wprowadziły: Konfederacja Korwin Braun Liroy Narodowcy z poparciem 4,55 proc., Kukiz’15 – 3,69 proc. oraz Lewica Razem – Partia Razem, Unia Pracy, Ruch Sprawiedliwości Społecznej – 1,24 proc. W przeliczeniu na mandaty do PE sytuacja wygląda następująco: PiS otrzyma 27 mandatów, Koalicja Europejska – 22, zaś Wiosna Roberta Biedronia – 3. Frekwencja w wyborach do Parlamentu Europejskiego wyniosła 45,68 proc. Najwyższa frekwencja była w okręgu w Warszawie – 60,37 proc., a najniższa w okręgu w Olsztynie – 38,93 proc.

Zapraszamy seniorów z CAS Geriatrics na kolejne zajęcia, które odbędą się 10.06.2019 r. przy ul. Drożdżowej 2 w Krakowie, godz. 16.00 – 18. 00. Zapisy na warsztaty wiedzy obywatelskiej i wiedzy o samorządzie są prowadzone codziennie w Kawiarence seniora czynnej od poniedziałku do piątku w godzinach 15.30 – 20.30, tel. 798921638, 667248065 oraz e-mail: e.zytynskachwast@interia.pl.

Serdecznie zapraszam!